— Casper Christoffersen/Scanpix.
.
Det er ikke lige til at se i sognepræst Bente Asschenfeldts kalender, at der kun er få måneder, til hun går på pension. Hun kaster om sig med idéer og bruger al sin tid, også fritid, på at engagere folk i kirkelivet. Nogen gange så meget, at menighedsrådet af ren bekymring for deres præst må holde lidt igen.
Det er derfor heller ikke underligt, at det lige netop er Bente Asschenfeldt Vandrup, der fik den ambitiøse idé at fylde Danmarks godt 2300 kirker på en årlig søndag i september til sidste kirkebænk. I morgen, søndag den 27. september, viser Lolland og Bente Asschenfeldt vejen ved at være det første stift, der på en ganske almindelig søndag inviterer samtlige borgere til at sætte sig på kirkegangsstatistikkens mange tomme stole.
69-årige Bente Asschenfeldt Vandrup har været sognepræst i Søllested, Skovlænge og Gurreby Pastorat siden 1980. Hun opvokset i både Nordsjælland og Østjylland og er uddannet cand.mag. i historie og kristendomskundskab fra Københavns Universitet i 1967. Herefter og frem til sin ansættelse som præst var hun lærer på Falkonergårdens Gymnasium i København.
Det var hendes engagement i KFUK-spejdernes kristendomsudvalg ved siden af lærergerningen, der fik hende til at skifte spor. I udvalget sad en provst fra Lolland, der fik vækket den lyst til at være præst, som Bente Asschenfeldt Vandrup egentlig altid havde haft. Jævnlig kirkegang som barn og forældre med en stærk tro og højt til himlen havde givet hende et et solidt kristent fundament med hjemmefra.
Spørger man hende selv og folk omkring hende, er der ingen tvivl om, at præsteembedet er et kald i klassisk forstand. Hendes arbejde er hende selv, og det falder hende så naturligt, at hun ikke tænker over, hvorfor hun gør det.
Ved siden af de almindelige forpligtelser som højmesser, dåb, konfirmander, bryllupper og begravelser står hun bag en lang række initiativer, der bringer kristendommen levende ud i sognet. Hun har blandt andet oprettet en teologi-højskole, der kører på 10. år. Hun er medinitiativtager til Kirkens Korshær lokale genbrugsforretning, ligesom hun står bag Kaffestuen – kirke ud af huset med foredrag.
Hun var også idékvinden bag initiativet Vejgudstjenester, hvor en vej eller nogle borgere inviteres til at planlægge og stå for en gudstjeneste. Bente Asschenfeldt blander sig ikke i, hvad der skal ske, ligesom det heller ikke er hende, der prædiker, men arrangørerne selv. For initiativet blev Søllested menighed hædret med prisen “Årets menighed” af Kristeligt Dagblad i 2002, og i august i år kunne Søllested holde sin 25. vejgudstjeneste.
Bente Asschenfeldt Vandrup beskrives også som et solidt familiemenneske, for hvem samvær og tryghed betyder meget. Måske får hun mere tid til at være sammen med sin mand, Ole Vandrup, og deres to voksne sønner, når hun til næste sommer går på pension, fordi hun fylder 70 år. Men kirkelivet slipper hun ikke. Dertil er det for stor en del af hende selv.
duus@kristeligt-dagblad.dk