Opfordring fra biskop Peter Fischer-Møller, Roskilde stift – 2. juni 2011

FYLD DANMARKS KIRKER

SØNDAG D. 25. SEPTEMBER 2011

”Hvor to eller tre er forsamlet i mit navn, dér vil jeg være midt iblandt dem” siger Jesus (Matt. 18,20).

Dermed udtrykkes det, at kristendom er til deling. At evangeliet lever af at blive delt. I samtaler eller undervisning eller samarbejde i hverdagen. Eller når vi holder gudstjeneste sammen.

Jeg har som sognepræst i et par traditionelle folkekirkelige landsogne på Midtsjælland mange gange oplevet, at gudstjenester med  3 eller 5 eller 7 deltagere kunne være herlige, trøsterige, inspirerende.

Men der står altså ikke ”alene hvor kun to eller tre er forsamlede i mit navn…”

Der er noget særligt over de gudstjenester, hvor det bliver tydeligt, at evangeliet er noget, vi er fælles om.

Juleaften, konfirmationsgudstjenesterne, en påskedag med fuld musik og fyldte stolestader i Roskilde Domkirke. Eller en god begravelse af en af sognets gamle ude på landet.

Vi er mere end 4 millioner folkekirkemedlemmer. Vi har nogle af verdens smukkeste og bedst vedligeholdte kirker. Vi har dygtige præster og kirkemusikere og venlige gravere og kirketjenere. Vi har engagerede menighedsråd, som lægger et stort frivilligt arbejde i og omkring kirkerne. Men vi er ikke så gode til det med at dele evangeliet med hinanden. Vi har en tradition for at holde det for os selv. Som noget meget personligt, som vi ikke gerne taler med andre om, og som vi ikke udstiller – man skal jo ikke tage sig ”hellig” ud.

Og så alligevel. Det er som om genertheden ved at gå i kirke er ved at fortage sig.

I virkeligheden skal vi bare have en anledning til at gå i kirke. At vores eller naboens børn synger med i koret eller deltager i et krybbespil, at der er inviteret til dåb eller bryllup, eller at vi begynder byfesten med en gudstjeneste.

En gudstjeneste bliver anderledes, når mange deltager. Som regel giver det et løft. Og man går ofte mere opløftede fra kirke.

Den mulighed vil vi gerne give hele den daske befolkning. En anledning til at gå i kirke sammen. At dele evangeliet med hinanden og mærke hvor herligt det lyder og føles, når en fyldt kirke synger med på salmerne.

Det sker SØNDAG D. 25. SEPTEMBER, hvor klokkerne kalder til almindelig søndagsgudstjeneste landet over. Det særlige denne søndag er, at vi sætter hinanden stævne under overskriften: FYLD DANMARKS KIRKER!

Peter Fischer-Møller

Advertisement
%d bloggers like this: