Folkekirken.dk – 21.09.2010

21/09-2010

På søndag gentager initiativet Fyld Kirken sidste års succes på Lolland. Nu er målet at fylde alle Danmarks kirker til en almindelig søndagsgudstjeneste.

Sidste søndag i september skal Danmarks kirker fyldes til sidste plads. Det er opfordringen fra en gruppe præster på Lolland, som sidste år fik folk ud af dynerne og op fra morgenkaffen for at gå i kirke på en almindelig søndag. Initiativet går ud på at, at præster og menighedsråd gør en særlig indsats for at invitere til en almindelig gudstjeneste.

– Det er hyggeligt at gå i kirke, især når vi er mange, siger en af initiativtagerne, Rebekka Kristensen, sognepræst i Utterslev og understreger, at det netop er en almindelig søndagsgudstjeneste uden særlige trækplastre som gospelorkestre og tryllekunstnere.

– Gudstjenesten er folkekirkens kerneydelse og den må vi stå ved og markedsføre os på. Vi må erkende, at naturligheden i kristendommen er forsvundet. Den må vi have tilbage. Folk går jo og skammer sig over deres tro, fordi religion bliver mistænkeliggjort. Men det er ikke noget problem at være kristen og leve et almindeligt liv.

Biskop bakker op
Lolland-falsters biskop Steen Skovsgaard er en varm fortaler for præsternes initiativ. I august måned udsendte han en pressemeddelelse med opfordring til at bakke op, og skrev blandt andet:

– Lad derfor denne dag minde os om, at det ikke er godt nok, at kirken ikke er fyldt. Vi ved da godt, at det er meningsfyldt at holde gudstjeneste også for få. Men lad os denne ene dag alligevel vove at sige: Nej, det passer ikke. Det er slet ikke nok. Vi vil fylde kirken, for vi er tjenere for en herre, som ønsker fulde huse.

Officielt har 73 kirker i hele landet meldt sig til initiativet, men flere har ifølge Rebekka Kristensen taget ideen op og andre vil slutte sig til næste år. Præsten som gerne vil have danskerne bænket i kirken er glad for tilslutningen, men ikke helt tilfreds:

– Hvis vi skal tage missionsbefalingen (Jesus´ befaling om at gå ud i alverden og gøre alle mennesker til hans disciple, red.) alvorlig, så skal vi arbejde for, at hele verden går i kirke. I Danmark har vi måske glemt, at man ikke bliver født kristen. Budskabet skal forkyndes forfra i hver generation, for der skal være nogen til at bære faklen videre. Ellers har vi ingen kirke om 50 år.

Se mere om Fyld Danmarks Kirker

Ellen Aagaard Petersen