Når laderne og kirken fyldes
Den lille landsbykirke i Agerskov i Sønderjylland blev fyldt, da kirken i søndags var med i det landsdækkende initiativ “Fyld Danmarks kirker” På billedet ses sognepræst Anne Mette Gundesen sammen med nogle af de mange fremmødte. Foto: Scanpix.
FYLD DANMARKS KIRKER
Konceptet går ud på at invitere hele sognet til en helt almindelig gudstjeneste den sidste søndag…
I søndags deltog 87 kirker fra hele landet i initiativet om at få så mange i kirke som muligt. En af dem var Agerskov Kirke i Sønderjylland, som samtidig inviterede hele sognet til familie- og høstgudstjeneste
Uden for kirken falder regnen stille ned, og himlen er mørk af tunge skyer på denne sidste søndag i september. De sidst ankomne folder paraplyer ned og kigger efter en ledig plads.
I vinduerne ligger der kornneg, og ved hver kirkebænk er der pyntet med små buketter af korn og mørkerøde perikon-bær. Oppe foran i kirken er der tændt stearinlys, og på alteret står der buketter med orange og røde blomster.
Den lille landsbykirke i Agerskov er pyntet op til høstfest i alle årstidens farver, og alle i sognet er inviteret med.
Over hele landet deltog kirker i søndags i initiativet “Fyld Danmarks Kirker,” som sidste år blev lanceret på Vestlolland, og som nu har spredt sig til en række kirker i alle ti stifter. Tendensen til halvtomme sognekirker ved søndagens højmesser gav sidste år sognepræst Bente Asschenfeldt ideen til at udnævne sidste søndag i september til at være en dag, hvor alle bliver inviteret i kirke.
Konceptet blev nomineret til Kristeligt Dagblads initiativpris tidligere på året blandt seks andre kirkelige initiativer. Det har også fået støtte fra Lolland-Falsters biskop, Steen Skovsgaard, som har opfordret alle kirker i landet til at invitere børn, unge og voksne i kirke.
En af dem, der deltager, er Agerskov Kirke. I dag er der 110 gæster, og det er langt flere, end kirken plejer at have til en almindelig højmesse.
“Det er heldigt for os, at initiativet netop falder sammen med vores høstgudstjeneste, som det tidligere var en selvfølgelighed, at man kom til. Sådan er det bare ikke længere, og derfor vil vi gerne være med til, at kirken igen kan blive fyldt denne dag,” siger sognepræst Anne Mette Gundesen.
Forud for gudstjenesten er et kirkekor, konfirmander og børn blevet inviteret til at deltage i et forsøg på at inddrage menigheden. Ideen med at fylde kirkerne er at skabe fællesskab i sognet, og det er noget, Anne Mette Gundesen nikker genkendende til.
“Når der er mange i kirke, føler man sig som en flok, og man går herfra med en stærk fællesskabsfølelse. Og så er det festligt at være mange, der synger, så salmesangen løfter sig.”
Dørene bliver åbnet, og seks små piger og drenge træder op ad kirkegulvet bærende på kurve fyldt med pyntegræskar, vindruer, majs, æbler og hjemmelavet saft. Det er ting, som de har haft med hjemme fra køkkenhaven.
Da børnene har været oppe med deres høstofre, rejser samtlige af de voksne sig for at gå offergang. Det er en gammel tradition ved høstgudstjenester, at kirkegængerne giver penge til forskellige velgørende, kirkelige formål, efter at høsten er i hus.
Velkendte toner fra orglet flyder ud i kirkerummet, mens der er offergang, og snart stemmer alle i til efterårssalmen “Nu falmer skoven trindt om land.”
Under prædikenen fortæller præsten historien om at fylde ny vin på gamle sække og slutter med et smil: “Jesus sagde, at hvor to eller tre er forsamlet, er jeg selv midt iblandt dem. Hvor meget så ikke mere, når kirken er stuvende fuld som i dag”.
Ligesom Agerskov Kirke gjorde noget særligt ud af høstgudstjenesten ved at få kor, børn og konfirmander til at medvirke, har en række kirker over hele landet denne søndag deltaget i initiativet “Fyld Danmarks Kirker” og brugt fantasien for at fylde kirkebænkene.
Events trækker folk til.