Roskilde Stift er med til at fylde landets kirker – aug. 2011

24/07-2011

Søndag den 25. september løber arrangementet Fyld Danmarks kirker af stabelen. Biskop Peter Fischer-Møller opfordrer menighederne i Roskilde Stift til at deltage.

Tekst Bo Nygaard Larsen

Det begyndte som et lokalt initiativ på Vestlolland. Siden kom resten af landet med, og søndag den 25. september afholdes der for tredje år i træk Fyld Danmarks kirker.

Det betyder kort og godt, at så mange som muligt skal gå i kirke denne søndag for dermed at signalere gudstjenestens betydning. Og det er et initiativ, som biskop Peter Fischer-Møller opfordrer menighederne i Roskilde Stift til at deltage i:

„Hvor to eller tre er forsamlet i mit navn, dér vil jeg være midt iblandt dem. Dermed udtrykkes det, at kristendom er til deling. At evangeliet lever af at blive delt. I samtaler eller undervisning eller samarbejde i hverdagen. Eller når vi holder gudstjeneste sammen.
Jeg har som sognepræst i et par traditionelle folkekirkelige landsogne på Midtsjælland mange gange oplevet, at gudstjenester med  tre eller fem eller syv deltagere kunne være herlige, trøsterige, inspirerende,” siger Peter Fischer-Møller og fortsætter:

„Men der står altså ikke alene, hvor kun to eller tre er forsamlede i mit navn. Der er noget særligt over de gudstjenester, hvor det bliver tydeligt, at evangeliet er noget, vi er fælles om. Juleaften, konfirmationsgudstjenesterne, en påskedag med fuld musik og fyldte stolestader i Roskilde Domkirke. Eller en god begravelse af en af sognets gamle ude på landet”.

For Peter Fischer-Møller er da også grunde nok til at gå kirke.

„Vi er mere end fire millioner folkekirkemedlemmer. Vi har nogle af verdens smukkeste og bedst vedligeholdte kirker. Vi har dygtige præster og kirkemusikere og venlige gravere og kirketjenere. Vi har engagerede menighedsråd, som lægger et stort frivilligt arbejde i og omkring kirkerne. Men vi er ikke så gode til det med at dele evangeliet med hinanden. Vi har en tradition for at holde det for os selv. Som noget meget personligt, som vi ikke gerne taler med andre om, og som vi ikke udstiller – man skal jo ikke tage sig ‘hellig’ ud,” siger Peter Fischer-Møller, der tilføjer:

„Og så alligevel. Det er som om genertheden ved at gå i kirke er ved at fortage sig. I virkeligheden skal vi bare have en anledning til at gå i kirke. At vores eller naboens børn synger med i koret eller deltager i et krybbespil, at der er inviteret til dåb eller bryllup, eller at vi begynder byfesten med en gudstjeneste”.

For biskoppen giver det en særlig betydning, når der er flere samlet til gudstjeneste.

„En gudstjeneste bliver anderledes, når mange deltager. Som regel giver det et løft. Og man går ofte mere opløftede fra kirke.
Den mulighed vil vi gerne give hele den daske befolkning. En anledning til at gå i kirke sammen. At dele evangeliet med hinanden og mærke hvor herligt det lyder og føles, når en fyldt kirke synger med på salmerne. Det sker søndag den 25. september, hvor klokkerne kalder til almindelig søndagsgudstjeneste landet over. Det særlige denne søndag er, at vi sætter hinanden stævne under overskriften Fyld Danmarks kirker,” siger Peter Fischer-Møller.

Advertisement
%d bloggers like this: